Kathleen Mylle –
Als verdriet een vorm krijgt.

Over kleine ontmoetingen met grote impact en een inspiratieweekend dat raakt waar het moet raken

Soms ontmoet je iemand waarvan je op voorhand niet wist dat je haar wilde kennen. Dat had ik gisteren met Kathleen Mylle. Ook standhouder op De Dood Leeft!, ook iemand met een groot hart voor rouw en afscheid… en – geloof het of niet – bijna mijn buurvrouw. We wonen allebei in Gits, op een boogscheut van elkaar, en toch hadden we elkaar nog nooit ontmoet. Tot nu. En het voelde verrassend vertrouwd. Alsof we elkaar al langer kenden. Alsof er op voorhand al een zacht lijntje gespannen was tussen haar werk en het mijne. Tussen haar verhaal en het mijne.

Kathleen is beeldend kunstenaar, leerkracht in het kunstonderwijs én auteur van het boek Afscheid voor kids. Een boek dat ontstond uit pure noodzaak.

Als leerkracht moest ze te vaak vaststellen dat kinderen die geconfronteerd worden met verlies hun verdriet kwijt willen in een creatief project. Ze vroegen haar of ze een tekening konden maken, voor opa die net overleden was, of voor de hond die misschien nooit meer beter werd, of voor papa die ze niet meer elke dag zagen sinds de scheiding van hun ouders.

Kathleen ging op zoek naar kindvriendelijke rouwboeken met creatieve opdrachten. En op de dag dat twee tweelingzusjes uit haar klas hun papa verloren door zelfdoding werd er iets wakker. Vastberaden begon ze zelf te schrijven.

Ze zocht een samenwerking met Lore Vonck – rouwtherapeut, expert in verlies door zelfdoding, maar ook iemand die diep weet wat verdriet met een kind kan doen. Samen gaven ze het boek vorm. Kathleen tekende, ontwierp en beschreef de werkvormen stap voor stap. Lore voorzag het van een stevig theoretisch fundament, gebaseerd op jarenlang praktijkwerk en wetenschappelijk onderzoek.

Het resultaat is een heldere, praktische gids voor volwassenen die kinderen willen begeleiden bij verlies. Iedere school, bibliotheek, rouwbegeleider – wat zeg ik: ieder gezin dat met verlies te maken krijgt – zou het in huis moeten hebben. Voor ouders, leerkrachten, therapeuten en voor iedereen die ooit naast een kind heeft gezeten dat vroeg: “Slaapt oma nu voor altijd?”, is het een tijdloze parel die kinderen helpt rouwen, voelen, vertellen. En ook opnieuw ademen. Het boek biedt niet alleen instant troost, maar ook een liefdevolle diepgaandere route doorheen het rouwlandschap.

Tijdens onze babbel gisteren ontdekten we, Kathleen en ik, dat we verschillen in zoveel dingen, maar dat de raakvlakken tussen ons misschien nog sterker zijn. We houden allebei van mooi ontwerp en liefdevol gemaakte dingen. We hebben allebei wortels in het onderwijs, al groeiden die bij mij intussen verder in een andere richting. En we zijn allebei mensen die niet zo goed zijn in verkopen, maar des te beter in luisteren, aanvoelen en aanwezig zijn.

En straks staan we allebei op De Dood Leeft! – een inspiratieweekend dat draait om verlies, maar evenveel om leven. We delen er geen producten, maar iets veel kostbaarders: onze blik op hoe afscheid ook anders kan. Milder. Mooier. Met een beetje meer zorg en zachtheid.

De volgende editie van De Dood Leeft! vindt plaats op 10 en 11 mei 2025 in Thagaste Gent. Je vindt er kunstenaars, denkers, ontwerpers, fotografen, wetenschappers, ritueelbegeleiders, uitvaartondernemers, troostzoekers, nabestaanden, levenskunstenaars … en mij.

Ik sta daar niet alleen als standhouder, maar vooral als troostmentor, afscheidsanker, levensarchivaris en dromendirigent. Met verhalen, boeken, herinneringen en dromen. En op zaterdag om 13u geef ik de workshop “Schrijf je naam in de sterren”. Over hoe jouw levensverhaal het verdient om verder te leven – ook lang nadat jij er niet meer bent.

Het wordt warm. Het wordt eerlijk. Het wordt een weekend om te onthouden. Kom jij? Je bent zó welkom.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven