Een hart voor het vak

– Waarom mijn hart klopt voor afscheid?

Sinds mijn jeugd ben ik vertrouwd met de emoties rond afscheid nemen. Mijn leven is doordrenkt van ervaringen met rouw en verlies. Ik heb tal van het dierbaren zien wegvallen … Ik heb een aantal zeer oncomfortabele dieptepunten in mijn eigen leven moeten verwerken … Die tegenslagen hebben me gevormd tot wie ik ben: een afscheidsanker, een troostmentor, en iemand die met heel haar hart gelooft in de absolute kracht van een waardig en persoonlijk afscheid.

Mijn werk als bezieler van Team Goodbye gaat helemaal om verbinding en empathie. Ik begrijp de overrompelende emoties die bij verlies naar boven komen: verdriet, woede, schuld, angst, opluchting, … Het is mijn missie om mensen te ondersteunen in die moeilijke periode, om daar en dan een lichtpuntje van hoop en troost voor hun te zijn. Dat doe ik niet alleen vanuit professionele kennis, maar vooral vanuit een diepe persoonlijke betrokkenheid.

Ik geloof dat waardig afscheid cruciaal is voor het rouwproces, zowel voor de persoon die vertrekt als voor zij die achterblijven. Als jij degene bent die het leven vaarwel moet zeggen, kan een waardig afscheid je een diep gevoel van vrede en vervulling brengen. Het stelt je in staat om je laatste wensen uit te drukken, belangrijke boodschappen over te brengen en je leven op een betekenisvolle manier af te sluiten. Weten dat alles geregeld is, dat je alles gedaan hebt wat je kan doen om je vrienden en familieleden een mooie, troostrijke toekomst te bieden, weten dat alles zal verlopen zoals jij dat zelf wil… Die wetenschap helpt je om je angst en onzekerheid te verminderen, om rust te brengen.

Als jij degene bent die straks voorgoed achterblijft zonder die ene persoon waar je zoveel van houdt, is een waardig afscheid van onschatbare waarde. Weten dat dat afscheid precies loopt zoals je lieve sterrenplukker het gepland heeft, dat alle administratieve rompslomp je uit handen genomen is, geeft je de tijd en de ruimte om te doen wat nu echt belangrijk voor je is: rouwen, je verdriet uiten, verhalen delen en steun zoeken en vinden bij elkaar.

Een goed gepland afscheid helpt om de chaos en het gevoel van verlies beheersbaar te maken. Zo’n afscheid is intens, maar biedt je de kans om de mens die wegvalt te eren, om herinneringen te koesteren en om op een gezonde manier verder te kunnen.

Wat mijn werk zo bijzonder maakt, is de ruimte voor innovatie en creativiteit. Samen leggen jij en ik het traject af dat bij jou past en dat jij kiest, zo kort of zo lang als jij dat nodig acht. Ik kan er voor je zijn bij het regelen van het papierwerk, bij het organiseren van je afscheidsfeest, of als luisterend oor. En wat ik ook voor je doe, elke stap die we samen zetten is doordrenkt van persoonlijke aandacht en zorg.

Team Goodbye werkt hard om elk afscheid uniek en persoonlijk te maken, afgestemd op jouw wensen en behoeften. Er zijn dan ook zeer uiteenlopende trajecten, die jou allemaal een individuele begeleiding garanderen. Je hoeft ze echt niet allemaal te doorlopen. Jij plukt en kiest er die elementen uit die bij jouw visie op afscheid passen. Dit is een kort overzicht van wat wij voor je kunnen doen.

1. **Afscheidsanker**: Hulp bij het opstellen en registreren van wilsverklaringen, zorgvolmachten, testamenten, premie-aanvragen, … zodat je zeker weet wat je rechten zijn en erop kan rekenen dat jouw wensen worden gerespecteerd.

2. **Dromendirigent**: Hulp bij het realiseren van laatste dromen en verlangens, zodat dat laatste reisje naar de tropen, die fotoreportage met de hele familie of je afscheidsfeest een onvergetelijk succes wordt.

3. **Levensarchivaris**: Hulp bij het vastleggen van je levensverhaal in een biografie, een fotoboek, of een video, zodat jouw eigenheid en mooie herinneringen voor altijd bewaard blijven. Zo kunnen ook toekomstige generaties je leren kennen en leren van je levenswijsheid.

4. **Rouwkaartexpert**: Hulp bij het persoonlijker en op maat afwerken van rouwdrukwerk, zodat elke kaart troost brengt en moed geeft wanneer het je dierbaren even wat minder gaat.

5.**Uitvaartcomponist**: Hulp bij het uitschrijven en vertellen van jouw verhalen tijdens je uitvaartceremonie, zodat je afscheidsplechtigheid vlekkeloos verloopt, troost en steun biedt aan je familie en vrienden en wie jij bent alle eer aandoet.

6. **Troostmentor**: Hulp bij het begeleiden van je nabestaanden doorheen het rouwproces, zodat ze de draagkracht krijgen om te dealen met het gemis en langzaam weer hun weg te vinden naar het dagelijkse leven.

Ik ben dankbaar dat ik elke dag mag werken met mensen die hun vertrouwen in mij stellen tijdens de moeilijkste momenten van hun leven. Het is een grote verantwoordelijkheid, maar ook een enorme eer. De waardering en liefde die ik terugkrijg van families en vrienden die ik heb mogen begeleiden, zijn onbetaalbaar en vormen de drijvende kracht achter mijn werk.

Mijn ultieme doel is om de thematiek van dood, palliatieve zorg en rouw uit de taboesfeer te halen en bespreekbaar te maken. Alleen door open te zijn over deze onderwerpen kunnen we afscheid mooier maken en mensen gelukkiger. Ik hoop dat mijn passie en inzet voor dit vak anderen inspireert om ook op een liefdevolle en respectvolle manier met afscheid en rouw om te gaan.

Bij Team Goodbye zetten we ons in voor een liefdevol en waardig afscheid. Heb jij behoefte aan ondersteuning tijdens een rouwproces of wil je meer weten over onze diensten? Neem dan contact met ons op. Samen zorgen we ervoor dat afscheid nemen een mooie en troostrijke herinnering wordt.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven