De negatieve wilsverklaring

Je negatieve wilsverklaring invullen doe je niet zomaar. Je moet er ernstig over nadenken welke zorg je nog wil krijgen aan het eind van je leven. Team Goodbye helpt je daarbij.

Wat is het en waarom heb je dat nodig?

In het leven worden we geconfronteerd met tal van keuzes, sommige makkelijker dan andere. Eén van de moeilijkste beslissingen die we kunnen maken, heeft betrekking op de medische zorg aan het einde van ons leven. Gelukkig kunnen we in België vooraf onze wensen vastleggen in verschillende wilsverklaringen, waaronder de negatieve wilsverklaring.
Maar wat houdt dit precies in en waarom is het belangrijk om er één te hebben?

Een negatieve wilsverklaring is een levenstestament. Een document waarin je aangeeft welke medische behandelingen je niet meer wenst te ontvangen als je niet meer in staat bent om zelf beslissingen te nemen. Met andere woorden, het is een verklaring waarin je aangeeft welke zorg en behandelingen je afwijst aan het einde van je leven. Je kan levensverlengende behandelingen zoals reanimatie en kunstmatige beademing weigeren of bepaalde vormen van palliatieve zorg afwijzen die niet in lijn zijn met jouw waarden en wensen voor een waardig levenseinde.

Het hebben van een negatieve wilsverklaring is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat jouw wensen worden gerespecteerd wanneer je zelf niet meer in staat bent om te communiceren.

Hier zijn enkele redenen waarom het belangrijk is om er één te hebben:

  1. Zelfbeschikking
    Door een negatieve wilsverklaring op te stellen, behoud je de controle over je eigen medische zorg aan het einde van je leven. Het stelt je in staat om je persoonlijke voorkeuren en waarden te uiten, zelfs als je niet meer in staat bent om dit mondeling te doen. Zo zorg je ervoor dat je waardigheid en je autonomie worden gerespecteerd tijdens het stervensproces.
  2. Vermijden van ongewenste behandelingen
    Door een negatieve wilsverklaring op te stellen, voorkom je dat je medische behandelingen zult ondergaan die niet in overeenstemming zijn met jouw visie op een waardig levenseinde. Zo kan je onnodig lijden en pijn voorkomen, en ervoor zorgen dat je afscheid kunt nemen op een manier die voor jou acceptabel is.
  3. Lastenverlichting voor je naasten
    Je levenseindeplan helpt je naasten om moeilijke beslissingen te nemen in een emotioneel beladen situatie. Zo hoeven ze niet te gissen naar wat jouw wensen zouden zijn geweest, maar kunnen ze zich in plaats daarvan richten op het bieden van emotionele steun en comfort tijdens deze moeilijke tijd.
  4. Recht op een waardig levenseinde
    Het opstellen van een negatieve wilsverklaring is een uitdrukking van je recht op autonomie over je eigen lichaam. Die wilsbeschikking vastleggen biedt je de mogelijkheid om je eigen beslissingen te nemen over je medische zorg en geeft je een stem in je eigen levenseinde.

Kortom, een negatieve wilsverklaring is dus een cruciaal deel van je (vroegtijdige) zorgplanning en vergroot de waarborg op een levenseinde met respect voor jouw normen en waarden. Ze biedt je de mogelijkheid om je eigen beslissingen te nemen over medische behandelingen, zelfs wanneer je niet meer in staat bent om dit zelf te doen. Daarom is het raadzaam om deze belangrijke stap te zetten en je wensen vooraf vast te leggen, zodat je met een gerust hart kunt genieten van de rest van je leven, wetende dat je regie hebt over je eigen levenseinde.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven