Interview: waarom de term uitvaartcomponist?

Rouwmagazine polst naar de herkomst van de term “uitvaartcomponist”

Het was een hele eer voor een startend bedrijf als het onze om geïnterviewd te worden door Marleen, journaliste bij een gloednieuw magazine rond uitvaart en afscheid, dat in de startblokken staat met als voorlopige werktitel AK. Zij vroeg ons onder andere naar de terminologie die we gebruiken om onze dienstverlening te benoemen.

We geven vandaag al een extract van het gesprek aan jullie prijs, want het illustreert perfect waarom we kozen voor de naam “Uitvaartcomponist”.  

Benita: Ah, dat is een goede vraag! Bij Team Goodbye geloven we dat een afscheidsplechtigheid veel meer kan zijn dan alleen maar een traditioneel ceremonie-uurtje dat na je dood en volledig los van je eigen wensen wordt aaneengeflanst. Een uitvaartcomponist werkt nauw samen met de afscheidnemer zelf. Samen creëren zij een heel persoonlijk gebeuren vol rituelen, teksten, muziek en beeld die de essentie van het leven van de afscheidnemer prachtig weerspiegelt. We betrekken de klant en zijn familieleden bij elke stap van het proces, van het kiezen van de muziek tot het schrijven van de toespraken, zodat het afscheid echt een intieme en troostende ervaring wordt. Voor zover ik weet is dat een totaal nieuwe aanpak. En het werkt!

Benita: Wel, omdat onze aanpak volledig nieuw is, leek het ons aangewezen om een nieuw woord te gebruiken voor het concept, zodat de mensen begrijpen dat we echt anders zijn. Team Goodbye is immers niet de traditionele voorganger die de familie in de zeer emotionele en moeilijke periode meteen na hun verlies bestookt met vervelende standaardvragen over hun overleden dierbare, daar een paar nietszeggende gedichten tussen mixt en het geheel als een dramatisch treurspel komt opvoeren tijdens de uitvaart. Wij willen tijdens de afscheidsceremonie op een positieve manier vertellen over het leven en de persoonlijkheid van zij die er niet meer zijn. En dat verhaal is over het algemeen geen diep tranendal, maar een afwisseling van vrolijke en diepgaande momenten.

Wij willen vrienden en familie van de afscheidnemer er niet zo zeer op wijzen wat ze vanaf nu zullen moeten missen, we willen hen troosten met de mooie herinneringen aan wat goed geweest is.  Daarom wilden we een term gebruiken die de nadruk legt op de persoonlijke en betrokken aanpak die wij hanteren bij het samenstellen van afscheidsceremonies. Met de term “uitvaartcomponist” willen we benadrukken dat we elk afscheid zien als een uniek muziekstuk, waarbij we zorgvuldig alle elementen samenbrengen om een troostrijke ervaring te creëren.

Benita: Absoluut. Bij Team Goodbye staat de afscheidnemer altijd centraal. We geloven dat een afscheid een intieme en persoonlijke gebeurtenis moet zijn, geïnspireerd door en gestoeld op de persoon die afscheid neemt. Daarom luisteren naar zijn wensen, ideeën en herinneringen, en gebruiken die, samen met zijn advies en troost voor toekomstige generaties, als inspiratie voor het samenstellen van een unieke en betekenisvolle afscheidsviering.

Onze aanpak is uniek omdat we echt de tijd nemen om de persoon achter het afscheid te leren kennen. We willen niet alleen weten hoe iemand gestorven is, maar vooral hoe die persoon heeft geleefd. Wat waren zijn passies, zijn dromen, zijn favoriete muziek? Door die persoonlijke details te verzamelen, kunnen we een afscheidsceremonie creëren die echt recht doet aan het leven van de overledene. Veel persoonlijker en intiemer dan de traditionele uitvaart dus, en dat is precies wat ons onderscheidt.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven